Materialen

Natuursteen materialen

Natuursteen voor de Bouw importeert al meer dan 45 jaar vanuit de hele wereld en is gericht is op bouwbedrijven, bouwmaterialen leveranciers en de particuliere markt.

Natuursteen voor de Bouw is gespecialiseerd in bouwproducten en heeft een eigen productie in Nederland van exclusieve producten zoals dorpels, vensterbanken, gevels, muurafdekkingen, schoorsteenplaten, brievenbusplaten en deuromlijstingen. Hierdoor zijn korte levertijden mogelijk. Zowel voor enkele stuks als voor complete projecten kunt u bij Natuursteen voor de Bouw terecht.

Leisteen

Leisteen is gevormd uit kleilagen die zijn versteend. Het is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kleisteen.

Leisteen is een gelaagd sedimentair gesteente. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Het oppervlakte is meestal onbewerkt; splijtruw c.q. natuurlijk splijtvlak. Per soort kan het oppervlak verschillen van vlak naar zeer onregelmatig.

Leisteen is leverbaar in verschillende kleuren. Zwart leisteen, genaamd Pillarguri Noorse leisteen, is de bekendste. Andere kleuren gaan van paars naar donkergroen en van donkerbruin naar donkergrijs.
De zuur- en krasbestendigheid hangt erg van de soort af.

Kwartsiet

Kwartsiet is een metamorf (door omvorming) uit zand en steen ontstaan gesteente. Het materiaal is sterk gelaagd en heeft een hoog kwartsgehalte.

Het materiaal is daardoor zuurbestendig, kleurecht, slijt- en krasvast. Het oppervlakte is meestal onbewerkt; splijtruw c.q. natuurlijk splijtvlak. Per soort kan het oppervlak verschillen van vlak naar zeer onregelmatig.

Het materiaal kan in traptreden, stootboren, tegels en banen geleverd worden. Schollen zijn onregelmatig; ze worden ook wel flagstones of scherven genoemd.

De bekendste soort is Alta kwartsiet, dat veelal geleverd wordt naar NS stations. De traptreden zijn uniform groen/grijs van tint en herkenbaar aan de witte noppen in het oppervlak.

Basalt

Basalt is een vulkanisch stollings-gesteente dat gevormd wordt door de stolling van lava.

De stolling van het basalt vindt plaats aan het aardoppervlak en daarom is basalt een uitvloeiingsgesteente. Door de snelle afkoeling zijn geen grote kristallen gevormd. Basalt is meestal zwart van kleur en bestaat uit kleine kristallen.

Marmer

Marmer is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen en bestaat uit zeer puur calciumcarbonaat.

Vanwege zijn prachtige, bijna transparante lichtval, vastheid, relatieve homogeniteit is marmer zeer gewild als bouwmateriaal. Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders, maar ook de kristalstructuur.

Een van de bekendste en meest gebruikte marmersoorten is de Bianco Carrara (It). De verscheidenheid in marmer materialen is groot, de kleuren variëren van spierwit naar grijs c.q. zwart en van groen naar roze/rood. Het materiaal is niet zuurbestendig en gevoelig voor krasjes.

Het verdient de aanbeveling het in voorraad staande materiaal te bekijken alvorens te bestellen.

Graniet

Graniet is het meest voorkomende stollingsgesteente: de continenten bestaan voor een groot gedeelte uit graniet.

Alle granieten zijn hun leven begonnen als stukken continentale aardkorst die op grote diepte smolten bij een temperatuur van 600-800 °C. Graniet is een stollingsgesteente, dat diep in de aardkorst is gevormd uit gesmolten gesteente (magma). In Europa, maar ook elders in de wereld, vormt graniet hele bergketens.

Graniet bestaat uit mineralen zoals kwarts, veldspaat en glimmer. Het materiaal is door een geleidelijke afkoeling en onder grote constante druk gevormd, diep in de aardkorst. Dit resulteert in grofkorrelige gesteenten met duidelijk waarneembare kristallen.

Graniet natuursteen is een slijtvast, zuurbestendig en hard materiaal. In dezelfde granietsoort kunnen grote verschillen in kleur en stroming voorkomen. Het materiaal kan kleine scheurtjes, putjes of matte plekjes vertonen. Dit is een typisch kenmerk en inherent aan het materiaal graniet, maar dit geeft het product ook zijn kenmerkende uitstraling.

Graniet kan in verschillende oppervlakteafwerkingen geleverd worden, De meest gebruikelijke afwerkingen zijn gepolijst en gezoet alsmede gebrand en geborsteld.

Belgische hardsteen (Arduin)

Ook wel genaamd: Blauwe hardsteen, blauwsteen, arduin of petit granit.

Het materiaal is een kalksteen (marmer) met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. De steensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van plantenstengels, crinoïderesten (zeelelieresten), diertjes met een kalkskelet en schelpen, die veelal op de zeebodem leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten (koolstof).

De afwerkingen zijn talrijk. Geschuurd, licht (blauw) gezoet, donker gezoet, gepolijst en van hand bewerkte afwerkingen zoals gefrijnd, gebouchardeerd, alsmede de afwerking machinaal gefrijnd. In het materiaal kunnen witte calciet insluitingen (Stylotieten) aanwezig zijn. Kleurnuances komen altijd in meer of mindere mate voor, zelfs binnen één en dezelfde partij. Het oppervlak vertoont kleine zwarte vlekken die na verloop van tijd zullen uitspringen. Dir verschijnsel is inherent aan de structuur van het materiaal en heeft geen enkel schadelijk gevolg vaar de duurzaamheid van de steen. Het kan dan ook geen aanleiding geven tot klachten c.q. het doen van beklag.

Deze natuursteen is geschikt voor binnen- en buitentoepassingen.

Marmer composiet

Natuursteenvoordebouw.nl levert marmercomposiet die niet poreus is en goed bestand tegen vlekken en krassen.

Marmercomposiet bestaat voor meer dan 90% uit fijn gemalen stukjes marmer, waaraan een mix van hars en kleurstoffen worden toegevoegd. Deze mis wordt gegoten in een grote bak met een afmeting van ongeveer 3 bij 2 meter, waarna deze wordt samengeperst tot een solide blok van ongeveer 2.50 bij 1.50 meter.

Nadat het materiaal is uitgehard wordt het blok in platen van 2 cm gezaagd. De bovenzijde wordt daarna hoogglans gepolijst en voorzien van een plastic beschermlaag, welke eerst na het plaatsen verwijderd dient te worden. Bij maatwerk worden de zichtkanten machinaal gepolijst zodat er een uniforme uitstraling ontstaat tussen het oppervlak en de afgewerkte kanten.

Marmercomposiet is uitsluitend leverbaar in 2 cm dikte en uitsluitende in een gepolijst uitvoering.

Kom in contact met Natuursteen voor de Bouw: +31 6 41 60 82 68